luni, 26 aprilie 2010

Marți - o nouă vizită

Marți, 20 aprilie 2010, copiii au revenit în vizită la Muzeul Țăranului Român.
De această dată am avut grijă de 8 prichindei foarte veseli si curioși. Alături de ei s-au aflat
Ana și Raluca, coordonatoarele proiectului "Joaca de lut", și voluntarii Valentina, Iulia și Armand. :)







După ghidajul făcut de Ana prin muzeu,
am fugit în atelierul Monikăi pentru a colora figurinele realizate în cadrul primei vizite.














Așteptăm cu nerăbdare ziua de 5 iunie 2010,
ziua în care jucăriile noastre vor fi expuse la Muzeul Țăranului Român.



(a consemnat: Armand Câmpeanu

foto: Iulia Dana Băceanu)

luni, 19 aprilie 2010

prin muzeu

Dupa cum am decis la intalnirea de saptamana trecuta, am inceput joi ghidajul cu prima grupa de copii, la parter, in salile Crucea - Pomul vietii si Puterea crucii. Aici le-am povestim foarte pe scurt ca obiectele taranesti sunt decorate cu motive inspirate tot din natura, asa cum am facut si noi, de altfel, la atelierele de lut.
Le-am spus copiilor de motivul Pomul vietii / Pomul cunoasterii. Motivul se regaseste pe foarte multe obiecte taranesti, este al 2-lea ca frecventa in arta populara, dupa motivele solare. Copacii au fascinat intotdeauna oamenii pentru ca au radacinile in pamant (comunica cu lumea de dincolo) si au crengile indreptate spre cer. Face legatura intre lumi. Cand am ajuns in a 2-a parte a primei sali le-am spus de obiceiul de a pune o cruce la mormant si o cruce pe un pom, tocmai pentru ca pomul ajuta sufletul mortului sa ajunga in lumea de dincolo.
Armand le-a spus ca de fapt si crucea este o stilizare a Pomului vietii, face parte din Pomul vietii.
Dupa ce am mai vorbit putin despre pomi si motive ornamentale vegetale, am facut si un mic joc cu ei: in grupe de cate 2 cauta in sala obiectele decorate cu motivul Pomul vietii. Dupa ce s-a incheiat cautarea am mers din nou cu totii in toata sala si am identificat din nou motivele si le-am mai analizat.
Am mers si in sala a 2-a, Puterea crucii, cautand, la fel, motivele vegetale. In fata troitei din Burlusi le-am spus cum a fost adusa ea la muzeu si cum, dupa ce se obisnuiesc ochii cu lumina din sala putem descoperi desenele de pe cruce.

Nu voiam sa intram si in salile cu icoane, dar au fost mai curiosi decat am crezut. Asa ca le-am spus foarte pe scurt de instalatiile de fotografii, care prezinta prototipuri pe care noi le recunoastem imediat pentru ca am fost crescuti in religia crestina.

Am mers apoi la etaj unde am continuat sa cautam motive vegetale. Dar si motive solare. Pe scari, unde e poarta de lemn, ne-am oprit ca sa le spunem ca soarele poate fi reprezenetat in foarte multe feluri. Cea mai simpla e un cerc. Cea mai frecventa este un cerc in care e incadrata o "floare" cu 6 petale sau o roata cu 6 spite, ceea ce simbolizeaza miscarea soarelui.
La etaj am "vanat", asadar, si alte motive: arbori, pasari - care simbolizeaza si sufletul omului, soare.
In fata peretelui acoperit cu farfurii le-am cerut sa imi indice fiecare care e farfuria preferata.
Mai incolo, unde sunt covoarele "in roate" pe perete sus, le-am spus ca in textile soarele e reprezentat ca un romb (altfel e reprezentat sub forma de cerc), pentru ca tehnica tesutului nu permite sa se faca cercuri perfecte.
Unde este cuptorul le-am atras atentia ca e facut din lut! Le-am mai spus si de cel mai calduros loc, dupa cuptor, unde dormeau de obicei copiii.

In sala cu Cahle si-au cautat din nou obiectul preferat.
In sala Casa in casa - ne-am urcat si pe scari sa vedem ce se tine in pod - vasele de lut. Miriam (una dintre fetite) m-a intrebat cat de batrana e casa, daca are 1000 de ani. O interesa varsta casei Mogos. Calcula, mai apoi cat mai are casa pana face 1000 de ani (de la aproape 140 cati are acum).

Apoi am mers in partea unde sunt atelierele mestesugaresti unde am vorbit de atelierul de lut, ne-am uitat atenti la vase, la instrumentarul folosit de mesteri...
Si in ultima sala unde am fost a fost cea cu morile de vant si darstele, monumentale si impresionante ca aparitie.

ghidajul a fost facut de Ana si Armand, iar documentatia foto de Alexandra si Iulia Dana.

joi, 15 aprilie 2010

Începem să pictăm. Prima vizită prin muzeu.

Ieri am avut parte de un public avizat, care mai vizitase Muzeul Țăranului Român de numai puțin de trei ori! De această dată vizita lor a fost una interactivă: Ana le-a povestit despre simboluri (pomul vieții, crucea, soarele, etc.) și i-a provocat să le identifice privind pe rând obiectele din muzeu. Copiii au fost fascinați de cahle, de vasele de lut expuse pe perete și de atelierele meșteșugarilor, și ne-au pus o mulțime de întrebări.






După vizită am plecat spre atelierul de creație. Monika le-a arătat copiiilor cum trebuie să pregătească culorile și le-a explicat procesul prin care culorile și jucăriile prind viață, apoi copiii au trecut la joacă și au început să picteze jucăriile (și nu numai!) pe care le-au modelat cu mânuțele lor la prima vizită.





Marți vom avea noi vizitatori. Jucăriile de lut și culorile sunt pregătite!
Vă așteptăm cu drag la o nouă Joacă de Lut!


(a consemnat: Armand Câmpeanu
foto: Iulia Dana Băceanu)

Pictam, ghidam ... suntem tot cei mai buni :D


A trecut si vacanta, marti a fost ultima grupa la modelaj. Voluntari, unul si unul, inventivi si cu pofta de povesti si modelat.
Copiii ... hmmm... pe MASURA. Sper ca multe din obiectele create de ei sa reziste arderii, pentru a vedea si prietenii, parintii si toti vecinii de bloc ce copii talentati si rabdatori sunt printre ei.

Ca nu-i de saga cu lutul asta, trebuie luat cu frumosul, ca altfel .. crapa si se strica obiectul, pana sa-l arzi. Apoi, daca nu-i facut cu fason, iar crapa, la ardere ... Treaba-i complicata.
Dar speram ca micii nostri vizitatori sa fi capatat "gustul" modelajului in lut.

Azi trecem la etapa a II-a, fiecare grupa isi va picta "natura" creata, apoi ne vom plimba prin muzeu. Armand, sper ca esti pregatit sa faci primul tau ghidaj! :D Si inca la un public foarte pretentios :D

Am facut si o macheta, cei de la Revista Igloo fiind dornici a ne face publicitate pentru expozitie. Multumim!
Desenele sunt ale Nicoletei, voluntara.

Raluca

marți, 13 aprilie 2010

Ultima grupa la modelat

Sub efectul poveştilor citite în vacanţă, copiii au venit cu chef de explorare şi aventură ... pe la Polul Nord. Aşa au luat formă mai multe familii de pinguini (Apolodor şi-a întregit, în sfârşit, familia şi nu va mai pleca decât până cel departe în sala expoziţiei finale), o focă, un om de zăpadă, vulcani, dar şi brontozauri şi tiranozauri puşi de pază în minunatele universuri imaginate de micii artişti.

Cu multă veselie şi îndemânare, copiii au însufleţit bucăţile de lut, ba le-au şi numit, le-au dat roluri, le-au şi s-au împrietenit. Ce-a ieşit? O altă poveste de lut, fermecătoare, la derularea căreia am asistat şi noi, voluntarii: Rodica, Andreea şi Valentina. Alături de Ana şi Raluca. Cu nepreţuitul ajutor al Monikăi.















Eric imaginând o poveste


colecţia de lut a Anei




Mihai, prezentându-şi colecţia







Monika şi copiii

în rolul de povestaş-fotograf: Valentina